Dernek nedir ve nasıl kurulur?

Dernek, birden fazla kişinin aynı amaç doğrultusunda bir araya gelerek oluşturdukları ve kâr amacı olmayan sivil toplum kuruluşudur.

Örneğin: Papatya Çiçeğini Sevenler Derneği

Amaç: Papatya çiçeğinin korunmasını ve ülke genelinde daha fazla ekilmesini sağlamak.

Dernek en az 7 kişi ile kurulur. Her derneğin en az 5 kişiden oluşacak bir Yönetim Kurulu bir de en az 3 kişiden oluşacak Denetim Kurulu olmak zorundadır.

Kurucu 7 kişiden 5’i yönetim kuruluna seçilebilir. Diğer 2 kişi de denetim kuruluna seçilebilir. Herhangi bir engel yok. Bu kurullara girerek görev almak istemeyenler sadece Kurucu olarak da kalabilirler. Herhangi bir yasal sorumlulukları (kuruculuk haricinde) olmayacaktır.

Dernek kurmak ücretsizdir. Dernek kurmanın herhangi bir maliyeti yoktur. Dernek kurmak için herhangi bir harç ödemesi yapılmaz. İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü’ne herhangi bir ödeme yapılmaz.

“Dernek nedir ve nasıl kurulur?” üzerine 2 yorum

  1. Merhaba peki başvurularda resmi kurumlara ödeme yapmıyoruz evet fakat mesken bildirimi, dernek bağış denetimi ve kontrolü için muhasebe defteri ya da muhasebeci vs bunlar da maaliyetli değil mi?

    1. Merhaba Meryem Hanım. “Mesken bildirimi”nden kastınız tam olarak nedir, anlayamadım. Diğer kısımda ise işletme defteri – üye kayıt defteri – yönetim kurulu karar defteri gibi defterleri kırtasiyeden ücret karşılığında temin etmeniz gerekiyor. Ancak bunlar tek seferlik ücretler. Toplamda 100-200 TL tutar, ciddi rakamlar değil yani. Mali müşavir ile anlaşırsanız elbette ki ona da bir ücret ödemeniz gerekecektir. Ancak bu, ondan alacağınız hizmete bağlı. Derneklerin işletme defterini mali müşavir tutmak zorunda değil. Kendiniz de tutabilirsiniz. Mali müşavir sadece Gelir İdaresi Başkanlığı’na yapılacak bildirimleri yapar. Dernekler yıllık beyannameyi Hazine ve Maliye Bakanlığı’na değil, İçişleri Bakanlığı’na (DERBİS üzerinden Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’ne) verdikleri için işletme defterinin tutulması, bu deftere bağlı olarak yıllık beyannamenin hazırlanması ve DERBİS’ten gönderimin sağlanması için mali müşavir ile anlaşma zorunluluğu bulunmamaktadır. Bu konulardan anlayan bir dernek yöneticisi/üyesi varsa o da yapabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.